AMAÇ
Günümüzde bilim, yakalamış olduğu ivme ile birlikte, farklı düşünce sahiplerinin kendi fikir veya ideolojilerini şekillendirmek için kullandıkları bir araç olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bu açıdan bilimsel araştırmaların ve ortaya çıkan bilginin insanlara, doğru bir şekilde aktarılması önem arz etmektedir.
“Fen ilimleri NASIL sorusuna cevap ararken“,
“Felsefe ve ideolojiler ise NEDEN sorusuna cevap aramaktadır.”
Bununla birlikte kitaplarda sunulan tüm bilimsel bilgiler, bilgiyi sunan kişinin felsefi ve ideolojik arka planını yansıtmaktadır. Söz konusu bilgiyi okuyan insan, onun felsefi ve ideolojik arka planını da bilimsel bilgi sanmaktadır. Şu bir gerçektir ki, çarpık ve hatalı ideolojilerin bilimsel bilgi diye insanlara dikte edilmesi son iki yüzyıldır karşılaştığımız en büyük problemlerden biridir. Bu hatalı ideolojiler “NEDEN” sorusuna cevap ararken, kâinatın ve insanın maddi varlığına dair birçok temelsiz yaklaşım ortaya koymuştur. Ayrıca, maddeden ibaret olmayan şu kainat ve insan, mana âlemini de barındırmaktadır. Ancak felsefi yaklaşımlar bu mana alemi ile ilgili kayda değer yaklaşım ortaya koyamamaktadırlar.
“Hâlbuki kâinatın ve insanın varlığını ve yaratılışını anlamakta, fenni her türlü kanunu ve bunların manasını içinde barındıran temelleri sağlam bütüncül bir düşünceye ihtiyaç bulunmaktadır.”
Yani maddenin yanında mananın da dikkate alınarak bilimin metotları çerçevesinde yaratılış hakikatinin değerlendirilmesi gerekmektedir.
Bu amaç doğrultusunda “Uluslararası Bilimler Işığında Yaratılış Kongreleri”
• 2017 yılında Şanlıurfa Harran Üniversitesi’nde,
• 2018 yılında Atatürk Üniversitesi’nde,
• 2019 yılında Iğdır Üniversitesi’nde,
• 2020 ve 2021 yıllarında Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nde,
• 2022 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde
• 2023 yılında Bitlis Eren Üniversitesinde gerçekleştirilmiştir.
Bu dergi ile amacımız bu kongre serisi ile oluşturulan veri setlerini araştırmacıların rahatlıkla ulaşabileceği bir platforma aktarmak ve böylelikle; insanın ve kâinatın mahiyetinin ve yaratılışının bilimsel camia tarafından daha iyi anlaşılmasına hizmet etmektir. Bu dergi serisinin bilim camiasının düşünce ufkunu açacağı, araştırmalarında onlara yeni bir şevk ve enerji vereceği düşünmekteyiz.
Bilimler Işığında Yaratılış Dergisi’nin öncelikli hedefleri arasında bilim ve inanç merkezli bir farkındalık oluşturmak yer almaktadır. Düşünce ufkuna katkı sağlamak ve ilmi veriler doğrultusunda yaratılış gerçeğini merkeze alarak bilim insanlarına yeni bir bakış açısı kazandırmak ise ana hedefler arasında yer almaktadır.
Makalelerde fenle dinin mezc edilmesi önemlidir. Bir başka ifade ile metinler, sanatta sanatkarı, eserde ustayı, nimette o nimeti vereni hatıra ve zihne getirecek tarzda olmalıdır. Çünkü bütün isyanların, bütün inkârların ve en azgın zulümlerin sebebi nimet içinde o nimeti vereni görmemekten kaynaklanmaktadır.
KAPSAM
Aşağıda belirtilen alanlarda hazırlanan ve bilimler ışığında yaratılışı konu edinen çalışmaları yayın kapsamına dahil etmektedir:
Fen ve Sağlık Bilimlerinden; Biyoloji, Kimya, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Fizik, Genetik, Tıbbi bilimler, Eczacılık, Veteriner, Ziraat ve Ormancılık, Matematik, Mimarlık ve Mühendislik alanları ve bunların alt bilim dallarından; Sosyal Bilimlerden ise; Arkeoloji ve Coğrafya, Eğitim Bilimleri, Arkeoloji ve Tarih, Felsefe ve Sosyoloji, Edebiyat, İlahiyat, Coğrafi Bilimler, İktisadi ve İdari Bilimler, Güzel Sanatlar, Yapay Zeka, Psikoloji, Mantık ve bunların alt disiplinlerini konu edinen ve yaratılış bakış açısıyla yazılmış her türlü makale kabul edilmektedir.
YAZIM KURALLARI
Makaleler Microsoft Word programında, tüm makale 1,5 satır aralığında, tek sütun olarak, örnek makale şablonuna uygun olarak, A4 (210X297) formunda, Century yazı karakterinde, 12 punto düz metin olarak hazırlanmalıdır. Eser kapak sayfası hariç 20 sayfayı geçmemelidir. Her sayfada sayfa ve satır numaraları verilmelidir.
Dergiye gönderilecek eser; kapak sayfası Türkçe Başlık; Özet; Anahtar Kelimeler; İngilizce Başlık; Abstract; Key Words; Giriş; Materyal ve Metot; Bulgular ve Tartışma; Sonuç (veya Bulgular; Tartışma ve Sonuç); Araştırmacıların Katkı Oranı Beyan Özeti, Çıkar Çatışması Beyanı, Teşekkür; Kaynaklar şeklinde düzenlenmelidir.
Kapak Sayfası: Eserin dergiye sunulduğuna, eserin kısmen-tamamen daha önce hiçbir yerde yayınlanmadığına dair beyan ile Başlık, Yazar ad-soyad(lar)ı, adres(ler)i, e-posta, ORCID no’ları, telefon ve faks bilgilerinden oluşur. Yazışmalarda sorumlu yazarın kim olduğu belirtilmelidir.
Başlık: İlk harfleri büyük olacak şekilde ortalanarak yazılmalıdır.
• Özet ve Anahtar Kelimeler: Türkçe ve İngilizce özetlerin her biri 350 kelimeyi geçmemelidir. Türkçe ve İngilizce özetlerde “Özet” ve Abstract” kelimeleri kullanılmalıdır. Özet ve abstract’ın altına küçük harflerle, mümkünse başlıkta kullanılmayan, çalışmayı en iyi şekilde tanımlayacak en fazla 5 anahtar sözcük yazılmalıdır.
• Giriş: Bu bölümde; çalışma konusu, gerekçesi, önceden yapılmış çalışmalar ve amacı verilmelidir.
• Materyal ve Metot: Yeni veya değiştirilmiş yöntemler aynı konuda çalışanlara araştırmayı tekrarlama olanağı verecek nitelikte açık olmalıdır. Kullanılan istatistik yöntem ayrıntılı olarak verilmelidir.
• Bulgular ve Tartışma: Bu bölümde elde edilen bulgular verilmeli, gerekirse şekil ve çizelgelerle desteklenerek açıklanmalıdır. Ayrıntılı istatistik analiz çizelgeleri yerine sonuçları gösteren özet çizelgeler tercih edilmelidir. Bulgular tartışılmalı, ancak gereksiz tekrarlardan kaçınılmalıdır. Bulguların başka araştırmalarla benzerlik ve farklılıkları verilmeli, nedenleri tartışılmalıdır.
• Sonuç: Elde edilen sonuçların bilime ve uygulamaya katkısı önerilerle birlikte vurgulanmalıdır.
• Teşekkür: Gerekli ise mümkün olduğunca kısa olmalıdır. Eser destekli bir proje, Lisans veya Lisansüstü tez çalışmalarının sonuçları gibi bulguları içeriyorsa burada belirtilmelidir.
• Kaynaklar: Kaynaklar, makale sonunda, alfabetik olarak (yazarların soyadlarına göre) ve orijinal dilinde verilmelidir.
Bütün ana bölüm başlıkları tüm harfler büyük olacak şekilde koyu olarak yazılmalıdır. Alt bölüm başlıkları her kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde, ikincil alt bölüm başlıkları ise sadece ilk kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde koyu olarak yazılmalıdır.
Eserde başlıkların yazımında, önceki bölümün bitiminden sonra bir boşluk verilmesine; ancak başlıktan sonra gelen bölümle arasında boşluk bulundurulmamasına dikkat edilmelidir. Başlıklar ve metinde paragraf başı bulunmamalıdır.
Eserde yer alacak her türlü grafik, resim, harita, fotoğraflar “Şekil” diye adlandırılmalı; bilgisayarda hazırlanmalı; metinle aynı hizada ve resim formatında (resim olarak kopyalanmalı) yer almalıdır. Sayısal değerler “Çizelge” diye adlandırılmalıdır. Şekil yazıları alta, çizelge yazıları üste; paragraf başından başlayacak ve sadece ilk kelimenin ilk harfi büyük diğerleri küçük olacak şekilde; üstteki bölüm ile arasında bir boşluk bırakılarak yazılmalıdır. Çizelgelerde dikey çizgi kullanılmamalı ve Makale Hazırlama Şablonunda belirtildiği gibi hazırlanmalıdır. Her çizelge ve şekle metin içerisinde atıf yapılmalı ve metin içinde atıf yapıldıktan sonra verilmelidir. Tüm çizelge ve şekiller makale boyunca sırayla numaralandırılmalıdır (Çizelge 1. ve Şekil 1.). Çizelge ve şekil başlıkları ve açıklamaları kısa ve öz olmalıdır. Şekil ve çizelgelerde kullanılan yazı karakteri Century olmalı ve 8 den küçük 10 puntodan büyük olmamalıdır. Çizelge ve şekillerde kısaltmalar kullanılmış ise hemen altına bu kısaltmalar açıklanmalıdır. Şekil ve Çizelge başlıklarının İngilizceleri, Türkçe başlığın hemen altında italik olarak yazılmalıdır. Çizelge ile şekillerin içerisinde bulunan parametrelerin İngilizce karşılıkları bu parametrelerin hemen altına italik olarak yazılmalıdır.
Tüm makalelerde SI (International Systeme of Units) ölçü birimleri ve ondalık kesir olarak nokta kullanılmalıdır ( 1,25 yerine 1.25 gibi). Birimlerde “ / ” kullanılmamalı ve birimler arasında bir boşluk verilmelidir (4 m/s yerine 4 m s-1 , 5 kg N ha-1 gibi).
Formüller numaralandırılmalı ve formül numarası formülün yanına sağa dayalı olarak parantez içinde gösterilmelidir. Formüller 10 punto olacak şekilde ana karakterler ve değişkenler italik, rakamlar ve matematiksel ifadeler düz olarak verilmelidir. Metin içerisinde atıf yapılacaksa “Eşitlik 1.” şeklinde verilmelidir (ilişkin model, Eşitlik 1. de verilmiştir).
Metin içerisinde kaynak gösterimi (Yazar, yıl) esasına göre yapılmalıdır.
a) Metin içerisinde tek yazarlı bir kaynağın gösterimi, “(Çimrin, 2018)” şeklinde olmalıdır.
b) Metin içerisinde iki yazarlı bir kaynağın gösteriminde, metin Türkçe ise (İlk yazar ve ikinci yazar, yıl) kuralı uygulanmalıdır. Makale İngilizce gönderilecekse (İlk yazar and ikinci yazar, yıl) kuralı uygulanmalıdır. Örnek; (Ulaş ve Yaşar, 2019), (Falcmix and Falcox, 1996)
c) Metin içerisinde 2’den fazla yazarın bulunduğu kaynakların gösteriminde (İlk yazarın soyadı ve ark., yıl) kuralı uygulanmalıdır. Makale İngilizce olarak gönderilecekse (İlk yazarın soyadı et al., yıl) kuralı uygulanmalıdır. Örnek; (Takım ve ark., 2018), (Erdogan et al., 2010).
d) Metin içerisinde aynı parantez içerisinde birden çok kaynak yayınlandıkları yıl dikkate alınarak sıralanmalıdır. Örnek; (Aslan, 2013; Kaygısız ve Kargın, 2014; Necip ve ark., 2015; kartal, 2016) Örnek; (Cansin and Bolotelli, 2011; Vatairis et al., 2015; Taves, 2016).
Kaynak listesinin yazımında her kelimenin ilk harfi büyük (Bağlaçlar Hariç) diğerleri küçük olmalıdır. Kaynaklar listesi ilk yazarın soyadına göre alfabetik düzenlenmeli, numaralama yapılmamalıdır. Buna göre alttaki örneklere göre hareket edilmelidir.
Dergiden alınmış ise:
Çaylı A, Akyüz A 2019. The Experimental Determination of The Impact of Overall Heat Consumption Coefficient and Thermal Screens on Heat Saving in Plastic Greenhouses. KSÜ Tarım ve Doğa Derg 22(2): 270-280.
Kitaptan alınmış ise:
Akyüz A, Çaylı A, Yürürdurmaz C, Doğuç MF 2007. Temel Bilgisayar Kullanımı. Yılmaz Ofset Matbaacılık, Kahramanmaraş, 346 sy.
ETİK İLKELER
Bilimler Işığında Yaratılış Dergisi, Fen, Sağlık ve Sosyal bilimleri alanındaki Türkçe veya İngilizce dillerinden birisi ile yazılan orijinal eserleri yayınlar. Türkçe yayınlarda, Türk Dil Kurumu’nun yayınladığı yeni imla kılavuzu ve Türkçe sözlük esas alınır. Yazım dili İngilizce olan makalelerin gönderimi yapılmadan önce, yazar/yazarlar tarafından dil yönünden bir dil bilimciye incelettirilmesi tavsiye olunur.
Her sayıda bilimsel dergilerde yayınlanmış bilimsel yazıların, çalışmaların veya güncel gelişmelerin belirtilen konuda yoğun çalışmaları bulunan deneyimli yazarlarca yapılan bir sentezi, yorumu ve durum değerlendirmesini kapsayacak şeklinde en fazla 2 adet derlemeye de yer verilebilir.
Dergi yılda 2 sayı olacak şekilde yayınlanır.
Başvuruda bulunmak için alttaki belgeler dergi otomasyon sistemine ayrı ayrı dosyalar halinde yüklenmelidir.
• Başvuru yazısı(Kapak sayfası),
• Eserin MS Word ortamında yazılmış hali (Yazar(lar)’ın bilgileri olmadan)
• Tüm yazarlarca imzalanmış “Telif Hakkı Devir Formu”nun taranmış hali
• Ayrıca tüm yazarların bilgileri de sisteme kayıt sırasında eksiksiz bir şekilde yüklenmelidir. (ORCID ID dâhil)
• Makale intihal raporu: Dergimize makale göndermeden önce uygun intihal yazılı programlarıyla (iThenticate vb) makalenin benzerlik durumu belirtilmelidir. Bu itibarla, dergiye gönderilen makaleler/derlemeler ön değerlendirme sürecinde; Turnitin yazılımı yardımıyla benzerlik oranları belirlenmelidir. Benzerlik oranının % 25’nin altında olması Editörler Kurulumuz tarafından kabul görmektedir. Belirlenen bu oranının üzerinde olan makaleler/derlemeler yazar(lar)a iade edilebilir.
Formları veya sistemdeki bilgileri eksik olan başvurular, hangi aşamada olursa olsun değerlendirmeye alınmaz, alınmış olsa bile değerlendirme dışı bırakılabilir.
Etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar, anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
Dergide yayımlanacak makalelerin her türlü sorumluluğu yazarına/yazarlarına aittir.
Dergide yayımlanmak üzere makale takip sistemine gönderilen eserler, Editörler Kurulu tarafından bilimsel nitelik, etik ve yazım kurallarına uygunluk açısından incelenerek değerlendirmeye alınır. Onay verilen eserler, incelenmek üzere alanında uzman olan en az iki hakemin görüşüne sunulur. Yazar(lar)dan düzeltme istenmesi durumunda, düzeltmenin en geç bir (1) ay içinde yapılarak dergi editörlüğüne ulaştırılması gerekmektedir. İşlemi tamamlanan eserler kabul tarihi dikkate alınarak yayınlanır.
Bilimi din ve fesefeden bağımsız değerlendirmek, onun anlaşılması ve topluma mal olması açısından ciddi bir eksiklik oluşturacağına inanıyoruz. Yakın bir zamana kadar materyalizm, bilime hâkim inanç pozisyonunda idi ve bilimi sadece somut araştırmalara indirgeme yoluna gidilmişti. Halbuki her somut verinin soyut neticeleri olduğu yadsınamaz bir gerçekliktir. Nitekim materyalizm soyut değerlendirmeleri kabul etmiyor gibi görünse de özünde nesnel yorumlardan yani soyut yaklaşımdan başka bir şey değildir. Son iki asırdır bilimin maruz kaldığı bu ikircikli yaklaşım, onu yapılma gayesinden uzaklaştırmaktan başka bir sonuç doğurmamıştır. Bilimler ışığında Yaratılış dergisi, bilime bütüncül yaklaşımı amaçlayan bir yayın politikası izlemektedir.
© 2024 Tüm hakları saklıdır. Bilimler Işığında Yaratılış.
© 2024 Tüm hakları saklıdır. Bilimler Işığında Yaratılış.